Cumpărarea unei case este o decizie importantă și se poate transforma într-o adevărată aventură dacă pleci la acest drum fără documentare. Cu toții observăm că trăim într-o lume dinamică și agitată, însă trebuie să ne asigurăm că tratăm fiecare etapă din alegerea unui apartament cu atenție.
Primul pas în găsirea locuinței perfecte constă în verificarea ofertelor disponibile pe site-uri specializate precum www.royal-imob.ro. Odată identificate apartamentele preferate, vei dori să le vizionezi și este important să ai o serie de criterii de evaluat. Iată o listă scurtă de întrebări pe care ar trebui să le pui proprietarului atunci când cumperi un apartament și care te va ajuta să te concentrezi pe aspectele practice atunci când mergi la o vizionare.
Întrebarea 1: Ce renovări și modificări au fost făcute recent față de schița cadastrală?
Dacă în cazul garsonierelor lucrurile sunt un pic mai simple, atunci când îți dorești un apartament cu mai multe camere majoritatea ne dorim unul decomandat, cu dormitoare accesibile din holul de acces. Dispunerea ideală ar presupune accesul din acest hol și spre bucătărie, locul de luat masa sau camera zi. Dar cum în realitate este greu să găsești apartamentul ideal, este important să analizezi cu atenție dispunerea camerelor și să întrebi proprietarul dacă au fost făcute lucrări de extindere sau demolare pentru a ajunge la dispunerea actuală. Motivul unor modificări recente poate fi dorința de a crește valorii proprietății, dar poate să fie un indicator al unor probleme ascunse.
Întrebarea 2: Care este motivul vânzării?
Dacă afli exact de ce actualii proprietari vând, vei putea înțelege mai multe despre apartamentul pe care îl vizionezi. Mulți cumpărători ezită să pună această întrebare pentru că simt că ar fi indiscreți, dar este dreptul tău să afli cât mai multe informații despre locuința care te interesează. Probabil nu vei obține multe detalii, dar orice indiciu poate deveni relevant.
Întrebarea 3: Cum sunt vecinii?
Deși nu este printre primele întrebări care ți-ar trece prin cap, aceasta este importantă. Spațiile libere sunt din ce în ce mai mici și trăim din ce în ce mai aproape de vecinii noștri, iar problemele cu ei nu sunt neobișnuite. Dacă afli câte ceva despre cei ce locuiesc pe etajul tău sau în apropiere, te poate ajuta să îți faci o părere despre comunitatea în care te vei muta. Dacă proprietarul trece prea repede peste subiect sau pur și simplu pare deranjat de întrebare, te poți întreba de ce este reticent. Pe de altă parte, dacă are relații bune cu vecinii, vânzătorul s-ar putea chiar să-i menționeze de la început ca să te convingă să cumperi.
Întrebarea 4: Ce intenționează să lase în apartament?
Înainte de a cumpăra apartamentul este esențial să afli de la proprietarul ce piese de mobilier rămân în apartament, ce poți păstra din obiectele care există la vizionare și ce anume va trebui să plătești în plus dacă vrei să-ți rămână. Uneori proprietarii chiar se bucură să îți exprimi dorința de a păstra o parte din obiecte pentru că îi scutește de grija de a scăpa de ele.
Întrebarea 5: Ar lua în considerare vreo reducere?
Ultima, dar cu siguranță nu cea mai puțin importantă, este întrebarea despre preț. Nu trebuie să îți fie teamă să întrebi dacă proprietarul ar fi dispus să negocieze prețul cerut. Este posibil ca vânzătorul să își dorească foarte mult să vândă apartamentul sau, pur și simplu, are deja luată în calcul o reducere atunci când a stabilit prețul.