Evoluția TVA-ului pentru locuințele noi din țara noastră a fost în ultimii ani – și pare a fi încă – un subiect de interes major. Aceasta reflectă, de regulă, tendințele și nevoile economice pe care le are țara noastră, iar modificările legislative din ultima perioadă au o influență direntă în acest sens. Iată ce trebuie să știi despre TVA-ul pe care îl poți plăti în 2024 pentru locuințele noi.
Modificări ale TVA-ului și influența acestora asupra industriei imobiliare
Impactul pe care îl are modificarea TVA-ului asupra industriei imobiliare din România reflectă, în mod evident, dinamica economică și politicile guvernamentale. Aceste schimbări poate că au scopul de a schimba sau de a reglementa sectorul imobiliar, însă primele reacții pot fi surprinse mai ales în rândul cumpărătorilor, deși nici dezvoltatorii sau investitorii nu stau deoparte.
După ce TVA-ul pentru locuințe a fost de 5%, 2024 vine cu o majorare la 9%, excepțiile fiind puține. Este nevoie, în acest sens, de adaptabilitate din partea tuturor actorilor din industrie, mai ales că se impune o monitorizare atentă a tendințelor legislative și economice.
Cel mai probabil, dezvoltatorii nu vor crește prețurile din cauza acestei creșteri TVA, ci vor apela la tăierea marjei de profit pentru a menține la fel prețurile la locuințele noi, însă vom vedea ce urmează.
Proiecții și considerente pentru 2024
Există câteva informații esențiale în ceea ce privește această majorare în 2024. Este vorba atât de condițiile de achiziție la cota de 9%, cât și de excepțiile pentru aplicarea cotei de 5%.
Începând cu 1 ianuarie 2024, orice persoană fizică are posibilitatea de a achiziționa o singură locuință cu o valoare mai mică de 600000 de lei fără TVA beneficiind de cota redusă de 9%.
În același timp, există chiar și achiziții care se pot face cu aplicarea cotei de 5%. Este vorba despre aceia care au apucat să încheie în anul anterior acte juridice al căror obiect este plata în avans pentru achiziția unei locuințe care respectă anumite condiții impuse de lege. Chiar dacă locuința va fi livrată în 2024, cota de 5% se va aplica la nivelul anterior.
Printre condițiile pe care ar trebui să le bifeze aceste locuințe se numără accesul liber individual la spațiul respectiv, fără a tulbura posesia de către o altă persoană sau familie, accesul la energie electrică și apă potabilă, instalații electrice și sanitare, finisaje interioare minime și finisaje exterioare care includ cel puțin acoperiș, geamuri și ușă de intrare ș.a.