Ce cumpărăm? O locuință nouă sau din fond vechi? Argumente pro și contra
În fața alegerii de a cumpăra o locuință, multe depind de situația ta actuală de viață. Există două opțiuni în acest caz: fie alegi o locuință nouă, fie verifici printre ofertele și anunțurile firmelor imobiliare dacă găsești ceva pe gustul rău și care corespunde nevoilor tale. Dacă nu știi exact ce opțiune este mai convenabilă, merită să afli avantajele și argumentele contra ale fiecăreia. Mai jos sunt prezentate cele mai importante dintre ele - cele care au o influență decisivă asupra deciziei tale.
Achiziția unei locuințe noi – avantaje și dezavantaje
Una dintre cele mai importante caracteristici cărora cumpărătorii îi acordă o atenție deosebită este prețul. Și merită să recunoști - costul unei case de pe piața primară este de obicei mult mai mare decât cel de pe piața secundară. Totuși, dacă te gândești bine, vei plăti pentru confort, funcționalități moderne care te vor ajuta să economisești apă sau încălzire și certitudinea că totul este nou. Orice corecții sunt incluse în preț, așa că nu trebuie să faci reparații singuri. Dezvoltatorul este, de asemenea, mai responsabil pentru investițiile sale - de unde și certitudinea că va încerca mai mult să-și satisfacă cumpărătorii. Prețul este covârșitor mai mare. Totuși, rezultă dintr-un standard mai bun. Această contribuție inițială este cuprinzătoare - singurele costuri suplimentare pe care le poți suporta sunt amenajările interioare și adaptarea la cheie.
Pentru a evita apariția unor probleme, trebuie să verifici credibilitatea dezvoltatorilor și să soliciți toate documentele care confirmă proiectele anterioare, dar și să afli dacă firma construiește din fonduri proprii sau pe credit – ultima variantă este mai sigură, deoarece banca se va asigura că dezvoltatorul finalizează construcția sau plătește restanțele.
Un mare avantaj în cazul unei locuințe noi, este că ai posibilitatea de a-ți amenaja casa după bunul plac și că toate materialele de construcții sau izolațiile folosite sunt de cea mai bună calitate.
Merită să cumperi o locuință veche?
În cazul unei locuințe vechi, prețul de achiziție este în 90% dintre cazuri doar o parte din suma pe care trebuie să o cheltuiești pentru a aduce casa/ apartamentul cumpărat la un nivel de trai care ți se potrivește. Iar costurile de renovare pot fi de multe ori imense.
În timp ce dezvoltatorii sunt supuși unor cerințe ridicate de construcție, trebuie să aibă permise corespunzătoare și sunt inspectați în mod regulat, vânzătorii privați se bucură de o mai mare libertate. Aceasta înseamnă că pot vinde aproape orice la un preț mic, ascunzând defecte pe care le vei descoperi doar după achiziție.
Un avantaj suprem legat de beneficiile cumpărării pe piața secundară este relocarea imediată, de asemenea, în acest caz negocierea prețului este posibilă, ceea ce te poate ajuta să economisești o sumă mare.
O locuință de pe piața secundară sau primară? Nu există un răspuns clar și simplu la această întrebare. Depinde mult de situația individuală, nevoile și cerințele cumpărătorului. Dar ambele variante merită cu siguranță luate în considerare!